Έθιμο της Καμήλας, τραγούδι και χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας σε μια μαγική βραδιά από την Παιδεία Παράδοσης

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ο σύλλογος «Παιδεία Παράδοσης» παρουσίασε στο περίπτερο του συλλόγου, σε συνδιοργάνωση με τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Κορινού, στην Πλατεία Μακεδονίας της Κατερίνης, το έθιμο της Καμήλας.

Με ένα δρομικό που ξεκίνησε από την αίθουσα του συλλόγου, στη Ζαλόγγου 43, μέχρι την πλατεία Μακεδονίας η αναπαράσταση του εθίμου της Καμήλας, περιοχής Ακ Μπουνάρ και Καβακλί, εντυπωσίασε το κοινό που την παρακολούθησε. Η Καμήλα, ο ντιβιτζής, οι παππούκες, οι χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές, η μουσική από την γκάιντα και το νταούλι και το τραδούδι «μωρ Λένου, Λένου», ταξίδεψαν το κοινό στην Ανατολική Ρωμυλία. Ο κόσμος χόρεψε μαζί με τον θίασο και διασκέδασε με τα «καμώματα» της Καμήλας. Στο περίπτερο του συλλόγου οι περαστικοί απόλαυσαν σπιτικό κρασί και τοπικά εδέσματα, που προσφέρονταν από μέλη του συλλόγου. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην παρουσίαση του εθίμου.

Το έθιμο της Καμήλας κρατάει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία και σχετίζεται με την ανταλλαγή των ευχών για καλή χρονιά. Στη συνέχεια ο χορός μεταφέρθηκε στην κεντρική σκηνή της πλατείας Μακεδονίας, όπου παρουσιάστηκαν χοροί από την Ανατολική Ρωμυλία υπό τους ήχους των Καφαντάρδων σε μια εκδήλωση, αφιερωμένη στη Θράκη, διοργάνωσης του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης.