Αναβίωση του εθίμου του «Πουρπούρη» στο Πάρκο των Χρωμάτων

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κατερίνης «Παιδεία Παράδοσης» συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κατερίνης για την περίοδο των Χριστουγέννων αναβιώνοντας το έθιμο του «Πουρπούρη» στο Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη.

Το Χριστουγεννιάτικο έθιμο του «Πουρπούρη» προέρχεται από την Ανατολική Θράκη όπου και αναβίωνε τη δεύτερη και τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων..  

Πρωταγωνιστές του εθίμου «ο Πουρπούρης», η γυναίκα του «η Κορτοπούλα» και οι «νέοι του χωριού». Ο Πουρπούρης είναι μεταμφιεσμένος με μάσκα και κουδούνια, συμβολίζοντας το χειμώνα με όλες τις δυσκολίες του, φοβίζοντας τους πάντες. Η Κορτοπούλα συμβολίζει τη γη, τη γονιμότητα και την έλευση της άνοιξης. Την Κορτοπούλα υποδύεται άντρας ντυμένος γυναίκα, μια και στο έθιμο παίρνουν μέρος μόνο άντρες. Οι νέοι του χωριού στην προσπάθειά τους να «κλέψουν» την Κορτοπούλα, δημιουργούν ένα γιορτινό κλίμα, ένα γιορτινό διονυσιακό «κυνηγητό» με χορό, τραγούδι, πειράγματα και ευχές για υγεία και καλή σοδειά. 

Η αναπαράσταση του εθίμου ξεκινάει από την Πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης στις 19:00 και καταλήγει στο πάρκο των Χρωμάτων στις 19:30. Μετά την παρουσίαση του εθίμου θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με συνοδεία από μουσικά όργανα και παραδοσιακά εδέσματα. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ΔΩΡΕΑΝ.

1 thought on “Αναβίωση του εθίμου του «Πουρπούρη» στο Πάρκο των Χρωμάτων

Comments are closed.