Αναπαράσταση εθίμου της “Καμήλας” και χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας από την Παιδεία Παράδοσης

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κατερίνης «Παιδεία Παράδοσης» θα παρουσιάσει στο περίπτερο του συλλόγου, σε συνδιοργάνωση με τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Κορινού, στην Πλατεία Μακεδονίας της Κατερίνης, το έθιμο της «Καμήλας».

Το έθιμο της «Καμήλας» κρατάει τις ρίζες του στην Ανατολική Ρωμυλία και σχετίζεται με την ανταλλαγή των ευχών για καλή χρονιά, ενώ τα δρώμενα που πραγματοποιούνται στην περιοχή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ένα παραδοσιακό χορό, με την μορφή του ζωναράδικου, ενώ το θίασο συνοδεύει γκάιντα και νταούλι. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διόνυσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν το θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Με την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, διαμορφώθηκε κατάλληλα για τη διατήρηση του εθίμου.

Στην περιοχή του Ακ Μπουνάρ και Καβακλί, ο Ντιβιτζής (καμηλιέρης, από την λέξη” ντιβέ” που στα αραβικά σημαίνει καμήλα) ήταν ο έμπορος της εποχής που με καραβάνια από καμήλες διακινούσε το εμπόριο και συνδέθηκε με το έθιμο με τον Άγιο Βασίλειο που φέρνει δώρα, από την Καισάρεια. Ντύνεται με «κουζιούφκα» μακρύ παλτό με προβιά και φοράει στο κεφάλι το «καούκι», ψηλό κωνοειδές καπέλο. Στα πόδια του φοράει τσαρούχια και «μπιάλια», που είναι άσπρα μάλλινα πανιά που τυλίγονται στα πόδια. Στη μέση του δεμένο ένα ξύλινο σπαθί και στο χέρι το «τοπούζι», που είναι μια ξύλινη σφαίρα σε σχήμα φαλλού.

Η Καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή, στερεώνεται με ζωνάρια δεμένα σταυρωτά πάνω στο ανθρώπινο σώμα, σκεπασμένη με παλιά στρωσίδια υφαντά και ο λαιμός και το κεφάλι, από ξύλο, επενδυόταν με προβιά. Κρεμασμένα μπρούτζινα κουδούνια υπήρχαν σε διάφορα σημεία. Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τον χειμώνα.

Οι Παππούκες φορούσουν παλιόρουχα, ενώ στο κεφάλι είχαν προσωπίδα από δέρμα και γένια, με κέρατα και μια βέργα στο χέρι.

Κατά την αναπαράσταση του εθίμου, στήνεται ένα μεγάλο γλέντι με τα μουσικά όργανα, τις Καμήλες, τον Ντιβιτζή και τους Παππούκες να βρίσκονται στο εσωτερικό του κύκλου χορεύοντας, ενώ ο θίασος τραγουδάει το τραγούδι «μωρ Λένου, Λένου». Κόσμος και καμήλες αποχαιρετούν έτσι τον παλιό χρόνο και καλωσορίζουν τον καινούριο.

Στη συνέχεια ο χορός θα μεταφερθεί στην κεντρική σκηνή της πλατείας Μακεδονίας, όπου ο σύλλογός μας θα παρουσιάσει χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία υπό τους ήχους των Καφαντάρδων σε μια εκδήλωση, αφιερωμένη στη Θράκη, διοργάνωσης του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης.

1 thought on “Αναπαράσταση εθίμου της “Καμήλας” και χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας από την Παιδεία Παράδοσης

Comments are closed.