Η Παιδεία Παράδοσης στη γιορτή της Τζαμάλας

Όπως κάθε χρόνο τέλη Ιουνίου, πιστοί στο ραντεβού τους από το 1978, θερμοί υποστηρικτές της παράδοσης, συμμετείχαν ενεργά στο τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλάστρα, αναβιώνοντας το έθιμο της Τζαμάλας. Την τριήμερη «γιορτή του κλήδονα» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Χορευτικό Χαλάστρας του Κοινωνικού & Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα, από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, με τη συμμετοχή πολλών λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων της γύρω περιοχής.

Η «Παιδεία Παράδοσης» ως πιστός ακόλουθος των πολιτιστικών δράσεων, πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων, δε θα μπορούσε παρά μόνο να ανταποκριθεί με μεγάλη ευχαρίστηση στο κάλεσμα του Χορευτικού Χαλάστρας του ΚΠΟΔΔ στη γιορτή της Τζαμάλας, παρουσιάζοντας με μεγάλη τιμή χορούς από τη Δυτική Θράκη (δείτε εδώ ολόκληρη την εμφάνιση).

Σύμφωνα με την παράδοση, η «Τζαμάλα» είναι η φωτιά που άναβαν ανήμερα του Αϊ Γιάννη του κλήδονα για να καούν οι ψύλλοι, οι ψείρες και οι κοριοί. Τα νεαρά κορίτσια της γειτονιάς μάζευαν ότι περίσσευε απ’ τα χωράφια και έκαναν δέματα. Όταν ερχόταν η γιορτή πήγαιναν στα χωράφια και μάζευαν τον κλήδονα (το κίτρινο λουλούδι η αλλιώς «κουκούδα»), μυρωδάτη ρίγανη και δυόσμο. Τα λουλούδια τα έδεναν με μια κόκκινη κλωστή. Όσα κορίτσια χόρευαν είχαν και από μια μικρή φούντα που τοποθετούσαν γύρω γύρω σε ένα ταψί που είχε μέσα ούζο, νερό και αγγουράκι. Τα αγόρια έπιναν το ούζο και έτσι άρχιζε ο χορός. Στη φωτιά μέσα έριχναν τα δέματα που είχαν μαζέψει και τα κορίτσια τραγουδούσαν γύρω από τη φωτιά. Πρώτη στο χορό έμπαινε μια ηλικιωμένη και μετά ακολουθούσαν ελεύθερες, παντρεμένες ή αρραβωνιασμένες. Το πρώτο τραγούδι ήταν το «Σήμιρα κι πάλι», δεύτερο το «Γαλάζιος πετεινός». Ταυτόχρονα κορίτσια και αγόρια πηδούσαν πάνω απ’ την φωτιά κι όσες κοπέλες δεν κατάφερναν να περάσουν από πάνω, τίναζαν τα φουστάνια τους, τα αγόρια χτυπούσαν τους τενεκέδες για να φύγουν τα ζούδια… «βγείτι φίδια γουστερίτσες…» και γύριζαν από το σπίτι τρεις φορές για να ξορκίσουν το κακό όπως έλεγαν…

Πατινάδες στους δρόμους της Χαλάστρας, παραδοσιακά ορχηστρικά σχήματα, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, το άναμμα της Τζαμάλας….μια υπαίθρια καλοκαιρινή γιορτή με πολύ κέφι, αγάπη και μεράκι με σκοπό τη διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης και την προβολή με συνέπεια και πίστη των ηθών και εθίμων της Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη φιλοξενία τους διοργανωτές, της γιορτής της Τζαμάλας, και όλους τους εθελοντές που με την σπίθα και την όρεξή τους δημιουργούν σε όλους μας τις πιο όμορφες αναμνήσεις και μας εμπνέουν να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο για την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για να μείνετε ενημερωμένοι για τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας μπορείτε να μπείτε εδώ.