Παραδοσιακός χορός ήθη και έθιμα του τόπου μας

Η άσκηση είναι γνωστό ότι προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία. Όμως περιορίζει την προσωπική έκφραση και προωθεί τη μίμηση. Οι ασκήσεις για να αποδώσουν πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο χορός (για παράδειγμα ο παραδοσιακός χορός) ορίζεται ως μια μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης, ενίοτε και χαλάρωσης, η οποία αναφέρεται στην κίνηση του σώματος. Συνήθως είναι ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με μέσο το σώμα μας, εκφράζοντας παράλληλα διάφορα συναισθήματα. Εκτιμάται ότι ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις χέρι (από τις κινήσεις των χεριών ή το πιάσιμό τους) ή χώρος (από τον ειδικό χώρο πάνω στον οποίο χόρευαν κατά την αρχαιότητα).

Ο χορός στα αρχαία χρόνια

Ο χορός θεωρείται ως η αρχαιότερη των τεχνών. Οι ρίζες του χάνονται στις ρίζες των ανθρώπων και η βιολογική του βάση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας. Η αρχαία τέχνη της Τερψιχόρης (μία από τις εννέα μούσες και προστάτιδα του χορού) αφορά όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως. Ένα παιδάκι μπορεί να ασχοληθεί με τον χορό από 3 ακόμα ετών, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες του σώματός του, την ελαστικότητα, την πλαστικότητα των κινήσεών του και την ενδυνάμωση των μυών του. Παράλληλα αναπτύσσεται η έννοια της μουσικότητας, της φαντασίας και της αυτοσυγκέντρωσης/ πειθαρχίας. Ωστόσο ακόμα και ένας ενήλικας μπορεί να ξεκινήσει τον χορό, με θέληση και υπομονή.

Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατανοήσει τη θεραπευτική δύναμη του ρυθμού και της αρμονίας και ιδιαίτερα οι Πυθαγόρειοι. Ο χορός και η μουσική που κατά τους αρχαίους αποτελείται από τη φορά και το σχήμα, είναι τέχνες άρρηκτες συνδεδεμένες με την αρμονία, τέχνες αξιόλογες με τις οποίες μπορούν να εκφραστούν οι διάφορες ψυχικές καταστάσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Εξ άλλου ανάμεσα στους χορούς και τη μουσική διαφόρων λαών, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μοιάζουν μεταξύ τους, γιατί ξεκινούν από την  ίδια ακριβώς ανάγκη. Την ανάγκη για έκφραση.

Τόσο ο χορός όσο και η μουσική, έχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα

Πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε, καταρχήν πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για μια φυσική δραστηριότητα που προκαλεί φυσιολογικά φαινόμενα. Κυκλοφορία του αίματος, διεγερτικά ή χαλαρωτικά αποτελέσματα, καλή φυσική κατάσταση της καρδιάς κτλ. είναι μόνο μερικά από αυτά. Αν ήταν δυνατό να ξεχωρίσουμε το φυσικό επίπεδο από τα υπόλοιπα συστήματα που συνθέτουν το ανθρώπινο όν. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι το πρώτο που ευεργετείται από τις αναζωογονητικές επιδράσεις του χορού

Βοηθούν τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον, να ανακαλύψουν το ρυθμό που κρύβουν μέσα τους και να πειθαρχήσουν το κορμί και το μυαλό τους. Οι αρχαίοι λαοί, θεωρούσαν την τέχνη του χορού απαραίτητη για όλους εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν με την κίνηση. Γυναίκα, άνδρας ή παιδί δεν έχει σημασία. Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει την αρμονία μέσω του χορού και της μουσικής.

Αναλυτικά τα πλεονεκτήματα του χορού στο ανθρώπινο σώμα

Αν και ο χορός υπήρξε μια μέθοδος έκφρασης για αιώνες, πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μορφή θεραπείας. Η ενασχόληση με τον χορό έχει τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά οφέλη.

 • Ανάλογα με το σωματικό μας βάρος, μπορούμε να χάσουμε από 174 έως 500 θερμίδες ανά ώρα.
 • Βελτιώνεται η καρδιαγγειακή μας λειτουργία.
 • Κινητοποιούμε κάθε μυϊκή ομάδα στο σώμα μας.
 • Σφίγγουμε τους μυς της κοιλιάς μας.
 • Δυναμώνουμε τον κορμό μας.
 • Γυμνάζουμε τα άκρα μας.
 • Αποκτούμε ελαστικότητα και πλαστικότητα.
 • Μαθαίνουμε να ελέγχουμε το σώμα μας.
 • Αποκτούμε αρμονία ως προς την κίνησή μας.
 • Βοηθάμε τη στάση του σώματός μας.
 • Έχουμε βοήθεια ακόμα κα σε περιπτώσεις πλατυποδίας.
 • Βελτιώνουμε προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης και λόρδωσης.
 • Γεμίζουμε με θετικά αισθήματα και μειώνουμε τα επίπεδα άγχους.

Ο παραδοσιακός χορός και τα πλεονεκτήματά του

Σύμφωνα με μελέτες ο ελληνικός παραδοσιακός χορός επιδρά θετικά στη βελτίωση του άγχους και όχι μόνο. Και αυτό αξιολογείται ως πολύ θετικό με δεδομένο ότι η καθημερινότητα και τα διάφορα προβλήματα που την περιβάλουν, τον φορτίζουν με αποτέλεσμα να ζει σε αγχώδεις ρυθμούς. Έτσι, κάποιος που ξεκινά για να πάει σε ένα μάθημα χορού είναι φορτισμένος με τα άγχη της καθημερινότητας και τα προβλήματά του, ψυχικά και σωματικά. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς μετά την ολοκλήρωση ακόμα και ενός μαθήματος ελληνικού παραδοσιακού χορού δημιουργείται αίσθηση ευφορίας, ευεξίας, ηρεμίας και βελτίωση διάθεσης. O παραδοσιακός χορός φαίνεται να μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου σήμερα

Όπως είπε και η Αμερικανίδα χορεύτρια Agnes De Mille «Το να χορεύεις σημαίνει να βγαίνεις από τον εαυτό σου. Πιο μεγάλος, πιο όμορφος, πιο δυναμικός».

Κιβωτός στον χωροχρόνο για όλα τα παραπάνω …ο παραδοσιακός χορός

Έλα κι εσύ μαζί μας να γίνεις κομμάτι της μεγάλης χορευτικής μας οικογένειας, παρακολουθώντας τα μαθήματα παραδοσιακών χορών και παραδοσιακού τραγουδιού. Έλα να γνωρίσεις τις ρίζες σου μέσα από τα βήματα και τον ρυθμό των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Έλα μαζί μας στα παραδοσιακά πανηγύρια στις πλατείες των ελληνικών χωριών. Έλα να ζήσεις το παραδοσιακό γλέντι, να συμμετάσχεις κι εσύ σε ήθη και έθιμα που προσδιορίζουν γεγονότα επετειακά αλλά και καθημερινά. Από τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό της οικογένειας μέχρι το ιερό μυστήριο του ελληνικού παραδοσιακού γάμου με τις τόσες ποικίλες κατά τόπους παραλλαγές του. Από τον τρύγο μέχρι την Αποκριά… Ήθη και έθιμα του τόπου μας, που ταξιδεύοντας αναλλοίωτα στον χώρο και στον χρόνο. Δεν έχουν άλλη σκοπιμότητα παρά να αναδείξουν Πολιτισμό.

Μαθήματα παραδοσιακών χορών στην Κατερίνη

Στην Παιδεία Παράδοσης έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις μαθήματα παραδοσιακών χορών από κάθε μεριά της Ελλάδας. Τα τμήματα λειτουργούν για αρχάριους και προχωρημένους, για μικρούς και μεγάλους. Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Πόντος και Νησιά συνθέτουν ένα μοναδικό παραδοσιακό ψηφιδωτό χορού, τραγουδιού και μουσικής. Ελάτε στον χώρο μας για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα τμήματα και τις ώρες που λειτουργούν.