Η «Παιδεία Παράδοσης» στα «Τερψιχόρεια 2018»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η Συνάντηση Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών «Τερψιχόρεια 2018», δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου, ακολούθων της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, που παρουσιάστηκαν από  χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής του Βόλου αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου «Τερψιχόρη», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κατερίνης «Παιδεία Παράδοσης», το βράδυ του Σαββάτου 1  Δεκεμβρίου 2018,στο κλειστό θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, παρουσίασε χορούς από το Καβακλί και το Μπογιαλίκι της Ανατολικής Ρωμυλίας στα πλαίσια της εκδήλωσης «Τερψιχόρεια 2018».

… Συρτός… μπαϊντούσκα… σ’τρεις… καρσιλαμάς… τσέστος… συγκαθιστός… λίγες από τις μικρές  στάσεις της «Παιδείας Παράδοσης»στο όμορφο αυτό μουσικοχορευτικό ταξίδι. Χοροί ομαδικοί, χοροί ζευγαρωτοί, γυναικείοι και ανδρικοί, ο καθένας με τη δική του ιστορία. Χοροί που ταξίδεψαν τον κάθε έναν θεατή του θεάτρου Νέας Ιωνίας Βόλου στις γειτονιές στο Καβακλί…στις γειτονιές στο Μπογιαλίκι… Ρίζες παραδοσιακές και για ορισμένους πολύτιμες αναμνήσεις που έγιναν εικόνες στην εξέδρα του θεάτρου, ακούσματα που μας αυτοπροσδιορίζουν και που τελικά μας συνθέτουν ως λαό αλλά και ως μονάδες τον καθένα ξεχωριστά.Χοροί και ακούσματα που μας ριγούν, μας συγκινούν και που μας ενώνουν, δίνοντάς μας το κίνητρο να προχωράμε με όρεξη και μεράκι στη διατήρηση, προβολή και προώθηση πολιτιστικού πνεύματος μέσω των παραδοσιακών χορών.

Με τον ρόλο του πιο φιλόξενου οικοδεσπότη, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τερψιχόρη», περιέβαλε με γνήσια συναισθήματα φιλοξενίας τους προσκεκλημένους του, δημιουργώντας ένα ζεστό γιορτινό κλίμα με πρωταγωνιστή την χορευτική μας παράδοση.

…Μέχρι το επόμενο μουσικοχορευτικό μας ταξίδι λοιπόν… παρέα με αληθινούς φίλους και συγχορευτές, αισθανόμαστε γεμάτοι και περήφανοι που συμμετείχαμε σε δράσεις σαν και αυτήν και επιφυλασσόμαστε αναμένοντας με ανυπομονησία και πολλή όρεξη τις επόμενες στο κοντινό μέλλον.