Το έθιμο του «Πουρπούρη» με την Παιδεία Παράδοσης στο Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη

…κι αν το 2017 δεν επισκέφθηκε την πόλη μας, ήταν γιατί δεν υπήρχε κάποιος να τον φέρει. Φέτος όμως, στην Παιδεία Παράδοσης είχαμε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουμε…και αυτόν …και τη γυναίκα του…και τους φίλους τους…

Νταούλι, γκάιντα και τραγούδι συνόδευσαν το βράδυ της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018 στον πεζόδρομο της Κατερίνης, μια γιορτινή χριστουγεννιάτικη πομπή, αναπαριστώντας το έθιμο του «Πουρπούρη».

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον «Πουρπούρη», τη ζωηρή «Κορτοπούλα» και τους «νέους του χωριού», οι οποίοι με τρόπο μουσικοχορευτικό, σκόρπισαν στους δρόμους της πόλης μας μια εύθυμη γιορτινή διάθεση με χορό, τραγούδι, πειράγματα και πολλές ευχές για υγεία, καλή χρονιά και καλή σοδειά!

Όλοι μαζί σε έναν κύκλο, πρωταγωνιστές του εθίμου αλλά και περαστικοί, στήσαμε απ’ το πουθενά ένα μικρό γλέντι στο Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη και σε ατμόσφαιρα γιορτινή ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον από καρδιάς, βρίσκοντας έτσι την ουσία των παραδοσιακών δρώμενων που δεν είναι άλλη από την ένωση των ανθρώπων χέρι με χέρι.

Ο απόηχος της μικρής μας αυτής εκδήλωσης απέδειξε για άλλη μια φορά τη σπουδαιότητα της αναπαράστασης παραδοσιακών δρώμενων και εθίμων που έχουν περάσει αυθεντικά μέσα στο χρόνο, συμβολίζοντας την παράκληση στη μητέρα γη για καρποφορία και καλή σοδειά. Με πρόδρομους τους γηραιότερους και ακόλουθους τους νεότερους θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κοινωνοί τέτοιων παραδοσιακών εθίμων μεταλαμπαδεύοντας την παράδοσή μας ατόφια από γενιά σε γενιά.

Από την Παιδεία Παράδοσης και όλους εμάς…
ευχές για …..Καλά Παραδοσιακά Χριστούγεννα!

1 thought on “Το έθιμο του «Πουρπούρη» με την Παιδεία Παράδοσης στο Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη

Comments are closed.